Sportvoeding: waarom is het zo belangrijk?
Atleten: ze leveren vaak onmenselijke prestaties in korte of lange tijd, en velen van ons vragen zich dan ook af waar ze de energie, snelheid en kracht halen die dat mogelijk maakt. Naast een aantal andere belangrijke factoren zoals sleep en genen, speelt sportvoeding een niet te onderschatten rol.
Sportvoeding is misschien een algemene term, maar eigenlijk gaat het om voeding die zorgvuldig gekozen is om aan de behoeftes van de sporter te voldoen. Het belang van sportvoeding kan onderverdeeld worden in verschillende aspecten, en het volgende overzicht maakt duidelijk wat de voordelen van dergelijke voeding zijn voor de prestaties van de sporter.
1. De aanvoer van energie
Iedereen wat dat om te presteren energie nodig is, en die energie halen we bijna volledig uit onze dagelijkse voeding. Maar de meesten onder ons weten ook dat sporters meer energie verbruiken tijdens hun sport, waardoor ze dus ook meer voeding nodig hebben. Dit is waarom sportvoeding zo belangrijk is: dergelijke voeding bevat over het algemeen genoeg calorieën om aan de behoefte te voldoen, zodat de atleet optimaal kan presteren.
2. Mineralen en vitaminen
Naast de aanvoer van gewoon calorieën zijn echter ook vitaminen en mineralen belangrijk. Een sporter die leeft op coca-cola – wat boordevol snelle suikers zit en dus geen enkele voedingswaarde heeft – zal veel minder goed presteren dan één met een voedingspatroon gebaseerd op natuurlijke voeding, zoals granen, groenten en fruit.
Dit komt doordat tijdens intensieve activiteit heel wat vitaminen gebruikt worden om te presteren, en ook deze moeten aangevuld worden uit de voeding. Mineralen zijn dan weer belangrijk om bijvoorbeeld het metabolisme goed te doen werken en de kwaliteit van het bloed te verhogen (denk maar aan ijzer)
3. Eiwitten, koolhydraten en vetten: essentiële macronutriënten
Bovenstaande zogenaamde macronutriënten zijn de basis van elk voedingsmiddel, en zijn dan ook van groot belang voor de sporter. Eiwitten worden gebruikt door het lichaam om spiermassa op te bouwen, koolhydraten leveren de energie voor intensieve activiteit, terwijl vetten dan weer goed zijn voor de aanmaak van hormonen en gebruikt worden tijdens matig intensieve training.
Elk van deze macronutriënten is aanwezig in onze voeding, maar bij sportvoeding wordt meer aandacht gegeven aan de juiste verhouding tussen deze voedingsstoffen. Zo bestaat het dieet van een sporter vooral uit koolhydraten om te kunnen presteren, aangevuld met een relatief hoge hoeveelheid eiwitten en vetten om spieropbouw mogelijk te maken.
Recente reacties